Skip to main content

Slik takler du motgang på jobben

Slik takler du motgang på jobben

6 min
Publisert: 06 November 2020
Emner: Blogg
global-business-professional-bounceback.jpg

Enten sjefen sa nei, du mistet en viktig kunde eller du rotet til en presentasjon – her er rådene til hvordan du kan takle problemene og komme styrket ut av dem.

Lelia Gowland, Principal, Gowland, LLC
Sjefen sa nei, du mistet en viktig kunde eller du rotet til en presentasjon. Det har skjedd oss alle. Når vi opplever motgang på jobben, kan det være vanskelig å se det i perspektiv. La oss si at du roter til en presentasjon om bedriftens reiseprogram overfor den nye økonomidirektøren. Du føler at møtet ikke kunne gått verre, og drar derifra med en urolig følelse. Hvis du lytter til din indre monolog, kan den minne om Meryl Streeps rollefigur fra begynnelsen av The Devil Wears Prada, der du kritiserer deg selv med strenge kommentarer i en dømmende tone. (For de av dere som ikke har sett filmen, dreier det seg om bemerkninger av typen «detaljer omkring dine manglende evner interesserer meg ikke».) Når du klandrer deg selv for hvert enkelt feilsteg, blir troen på deg selv også stadig svekket. Vi har blitt lært opp til å tro at den beste måten å takle slike problemer på er ved å gjenoppbygge selvtilliten vår. Men det finnes en bedre løsning! Med tanke på å takle motgang på arbeidsplassen er det ifølge psykolog Kristin Neff faktisk mye bedre å fokusere på medfølelse med seg selv. Selvtilliten er ofte basert på en sammenligning med andre («Jeg er best. Fjær i hatten til meg!). Selvmedfølelse er derimot basert på hvordan vi forholder oss til oss selv. Selvmedfølelse kan deles inn i tre kategorier: Snill med seg selv, en følelse av menneskelig fellesskap og tilstedeværelse.

Slik fungerer det i praksis:

     1. Snill med seg selv (i motsetning til selvkritikk)
Forfatter Mike Robbins sier: «Vi får opplæring i hvordan vi skal omgås andre mennesker, men vi lærer ikke så mye om hvordan vi skal omgås oss selv.» Hvis du noen gang har skrevet ned din indre monolog på et tidspunkt der du har vært veldig misfornøyd med deg selv, er det svært sannsynlig at du har sagt ting til deg selv som du aldri ville sagt til noen andre – i alle fall ingen du bryr deg om. For å være snill med deg selv må du snakke til deg selv på samme måte som du snakker til en nær venn. I stedet for å dømme seg selv i The Devil Wears Prada-stil, bør du fokusere på å være omsorgsfull og forståelsesfull overfor deg selv. Bruk en støttende og beroligende tone. Det å ha selvmedfølelse betyr at man anser manglene sine for å være vanlige. Neff skriver at «i stedet for å gi oss selv nådeløs kritikk for å ikke strekke til, betyr selvmedfølelse at vi godtar det faktum at vi ikke er perfekte.» Her har vi en repetisjon av din indre monolog etter å brukt de to ulike fremgangsmåtene.
  • Selvkritisk: «Hva er det du holder på med? Hvis du hadde hatt peiling på hva du holdt på med, ville du ikke ha fått fullstendig munndiaré i andre halvdel av møtet. Økonomidirektøren kommer til å lure på hvorfor du har denne jobben.»
  • Vær snill mot deg selv: «Ja, du kunne nok ha taklet det der på en bedre måte. Kunne du ha forberedt deg bedre? Absolutt. Du kan ikke gjøre om på det nå, og det er helt i orden. Alle møter kan ikke være feilfrie. Skriv et notat til deg selv om at du skal skaffe mer informasjon og samle den i en rapport som du skal sende til økonomidirektøren.
     2. En følelse av menneskelig felleskap (i motsetning til isolasjon)
Når vi har problemer og gjør feil, er det enkelt å tenkte at «det er noe i veien med meg», eller at vi har fundamentale mangler. Våre feilgrep eller vår bekymring blir til noe som vi føler vi er nødt til å enten gjemme – eller komme gjennom. Neff oppmuntrer i stedet folk til å tenke på disse manglene som et tegn på vår menneskelighet. Vi er alle usikre, gjør feil og mislykkes en gang i blant. Dette er helt vanlig. Alle de følelsene du går rundt og kjenner på, er det noen andre som har kjent på tidligere. Situasjonen er kanskje unik, men følelsene er felles for alle.
Her kommer repetisjonen:
  • En følelse av isolasjon:  «Du tabbet deg ut skikkelig og du burde skamme deg. Kollegene dine ville blitt sjokkert hvis de fikk vite det, og sjefen kommer til å miste tilliten til deg når hun får høre om det.»
  • En følelse av menneskelig fellesskap: «Hei, vet du hva? Alle kan dumme seg ut. Selv de menneskene vi ser mest opp til. Det er helt vanlig å gjøre feil, og det er faktisk en (ganske kjip) del av det å være menneske.»
     3. Tilstedeværelse (i motsetning til overanalysering)
Når vi er oppspilte, kan det være lett å henge seg opp i de flaueste, mest stressende eller mest problematiske sidene ved en situasjon. Neff kaller dette «overanalysering». Det er når vi henger oss opp i vår nåværende situasjon eller manglene våre på en sånn måte at vi ikke klarer å la være å tenke på dem. Hvis vi trener på tilstedeværelse, eller mindfulness, kan vi imøtekomme disse situasjonene med fokus på den større sammenhengen. Det gir oss mer saklighet og perspektiv.
Her kommer repetisjonen:
  • Overanalysering: «Jeg kommer åpenbart til å få sparken eller nedgraderes. Hvis jeg beholder jobben, kommer de til å skjære ned på avdelingens budsjett, og alle kommer til å skjønne at det er min feil.»
  • Tilstedeværelse: «Dette møtet gikk ikke så bra, og jeg merker at jeg er fortvilet på grunn av det. Når det er sagt, må jeg huske på at jeg har gjort det bra tidligere og kan fortsette å gjøre en god jobb i framtiden.
De følelsene jeg kjenner på nå er berettiget, men de vil endre seg. Jeg vil ikke bestandig føle det på samme måte som jeg gjør nå.» Neste gang du kjenner at selvtilliten er svekket, bør du sette av noen minutter til å skrive ned alle stressfaktorer, bekymringer og negative tanker som dukker opp i hodet ditt. Pust dypt tre ganger og nullstill hjernen din. Etterpå kan du evaluere situasjonen ved å bruke fremgangsmåtene for selvmedfølelse: snill med deg selv, følelse av menneskelig fellesskap og tilstedeværelse. Det kan være krevende i begynnelsen, men som med de fleste andre ting blir også selvmedfølelse lettere jo mer man trener på det. Har du lyst til å lese mer av det Lelia har skrevet? Sjekk ut Få økt innflytelse på jobb med disse tre, enkle fremgangsmåtene. Lelia gjør arbeidsplassen til et bedre sted for kvinner. Lelia er en ettertraktet foredragsholder og skribent som hjelper kvinner med å forhandle fram og styre sine egne karrierer. Les mer på gowlandllc.com.  
Var dette innholdet nyttig?
0