Enkle strategier for sterkere lederfremtoning

Travel Manager møter de reisende

Lelia Gowland, Principal, Gowland LLC.

Travel Managers innen forretningsreiser vet at personlige møter fører til at de ansatte føler en tilknytning til kundene og medarbeiderne sine. Selv de mest sjarmerende blant oss kan bare oppnå en viss fortrolighet ved hjelp av den nyeste teknologien innen videokonferanse.

Hvis de reisende er på farten for å møte kunder og kolleger, hvordan tror du de vil bli oppfattet når de kommer frem? Ønsker de å være

  • a) en person som fremstår med verdighet og med det samme blir ansett som kompetent og dyktig i arbeidet sitt, eller
  • b) en person som mister alt innholdet i vesken sin nedover rulletrappen på flyplassen og tydeligvis bare prøver å beholde kontrollen?

Jeg har prøvd begge, og foretrekker det første alternativet.

Alle kjenner igjen en «sterk lederfremtoning» (første alternativ). Det er den følelsen du får når noen kommer inn i rommet, med en sikker og dannet fremtreden, og formelig oser av lederegenskaper. Det er en viss kvalitet du ikke helt kan sette fingeren på ved måten vedkommende fører seg på – og det virker selvfølgelig helt uanstrengt. 

Alle vil vi gjerne ha en sterk lederfremtoning, men hvordan oppnår vi det? Det finnes fremdeles ikke en magisk pille på markedet, men vi har Jennifer Lee, som er leder for opplæring og utvikling og ekspert på sterkere lederfremtoning.

Ifølge Lee er det to vesentlige faktorer i en sterk lederfremtoning. Den ene er verdighet, altså hvordan du oppfører deg, og den andre er det hun kaller «oppfattet personlighet», det vil si hvordan du ser ut og hvordan andre oppfatter deg ut fra dette.

Verdighet: Vis at du har selvtillit (eller fremstå som om du har det)

Forretningsreiser dreier seg om å føre medarbeiderne ansikt til ansikt med personene de skal gjøre forretninger med. Men hva gjør de når de er der? Personlige møter betyr mye. Det samme gjør inntrykkene de gir. Derfor er det viktig å forberede medarbeiderne sine. Lee har noen gode råd du kan dele med de reisende, og vi begynner med det rette tilbehøret …

Når du skal ut på reise, er det lett å bare slenge sammen alt i en ryggsekk eller en stor håndveske like før du går ut døren. Dette kan føre til en pinlig leteaksjon når noen ber om et visittkort. «Det ligger her et sted», sier du, mens du drar ut alt fra peppermyntedrops til müslibarer. Så innser du at visittkortetuiet ligger i den andre vesken.

Lee legger vekt på orden og oppfordrer kundene til å holde alt organisert og dermed lett å finne. Hvis du liker store vesker, kan det være en god idé å ha en mindre veske i den store, der du oppbevarer det du trenger til møtet: en penn, en blokk og visittkortene dine.

Når du enkelt kan finne det du ser etter, er det lettere ikke å miste fokus. I stedet for å la deg distrahere av letingen – der det du ser etter har en tendens til å ligge nederst i vesken – kan du konsentrere deg om samtalen og emnet som diskuteres.

Denne fremgangsmåten kan gjøre det enklere å gi et godt og varig førsteinntrykk når du tilfeldigvis møter en kunde. 

Det er noe ganske annet når du skal fremstå som selvsikker. 

En av kundene til Lee pleide å stå helt fast når hun skulle holde presentasjoner på møter der hun oppfattet de andre som mer innflytelsesrike. Den vanligvis sterke fremtoningen hennes forsvant helt.

Sammen med Lee utarbeidet hun en strategi hun kunne bruke før hvert møte, på samme måte som fotballspillere forbereder seg mentalt på straffespark. Strategien består av følgende:

  • Finn et stille sted og trekk pusten dypt fire ganger. 
  • Hent en flaske vann. (Lee forteller at man gjerne blir tørr i munnen når man blir nervøs. Dette fører til at man får panikk over at munnen er helt tørr, og dermed forsvinner den gode fremtoningen.)
  • Ta med en «vennligsinnet» på møtet – noen som er forberedt på å hjelpe til. Hvis kunden til Lee stoppet opp, ville den vennligsinnede stille et enkelt spørsmål. Dette ville spore av presentasjonen lenge nok til at Lees kunde kunne få samlet tankene – og samtidig ga det henne bedre selvtillit.

Etter å ha brukt strategien i bare noen måneder, anså ledelsen i bedriften henne som en selvsikker møteleder.

Vi må understreke at fire dype åndedrag, litt vann og en venn blant publikum ikke er en trylleformel for verdighet og kontroll når du er på farten. Disse strategiene hjalp kunden til Lee med å holde styr på følelsene sine og innføre en plan proaktivt førdet oppstod tydelige tegn på stress. Strategien din er kanskje annerledes, men det er uansett viktig å forberede seg mentalt.

Oppfattet personlighet: Utseendet må passe inntrykket du vil gi

For ikke lenge siden snakket jeg med en kvinne som hadde møtt opp på en konferanse i jeans. Hun hadde tenkt nøye gjennom hvordan hun ville fremstå og valgt olabukse, så hun skulle virke tilgjengelig og vennlig. Da hun kom frem og så havet av dresskledde deltagere, forsto hun at hun fremsto som uprofesjonell i forhold til de andre. Lee er enig med henne. Alt dreier seg om sammenhengen og å følge bransjens uskrevne regler.

Lee nevner forskning fra Harvard Medical School: «På under et sekund vurderer andre personer kompetansen og troverdigheten din bare ut fra utseendet ditt», sier hun.

«Det er ikke rettferdig. Men hvis du vil ha en mulighet til å bli forfremmet, må du se ut deretter. Du må sette fokus på ideene dine, ikke garderoben din.»

Menn er heller ikke immune. Mark Zuckerberg gikk over fra den gjenkjennelige kombinasjonen av t-skjorte og hettegenser til pen dress når han skulle møte investorer. Allikevel: «Kvinner må være mer påpasselige enn menn, så de ikke mister det knappe sekundet», sier Lee ettertenksomt.

Du må kjenne til normene i bransjen og kle deg i stil med jobben du vil ha – spesielt som kvinne. En av kundene til Lee arbeider i en veldig tilbakelent bransje. Men Lee sier at hvis hun vil stige i gradene, «så kan hun ikke kle seg i en barnslig t-skjorte og fillete bukse», selv om medarbeiderne hennes kanskje gjør det. 

Lee reduserer oppfattet personlighet til ett spørsmål: «Hvis du får vite tittelen min, tror du jeg kan gjøre en god jobb?» 

På mange måter høres det logisk ut. Det som fungerer i én bransje, kan oppfattes som upassende i en annen. Den stramme hestehalen som forventes av en olympisk turner, ville ikke passet på programlederen for sportssendingen som dekker konkurransen. Samtidig ville ikke turneren bli tatt på alvor hvis hun dukket opp med perfekt frisert hår i samme stil som programlederen. Du må, som sagt, se an situasjonen og forventningene.

Konklusjon

Vi må innse at som med nesten alt annet i yrkeslivet, forventes det en annen standard av kvinner enn menn med tanke på lederfremtoning. Det er opp til oss å bestemme hvordan vi vil bruke den informasjonen. Hvis du mener at handling betyr mer enn klær, så må du for all del bruke t-skjorten med Game of Thrones-motiv, bare du er oppmerksom på hvilket inntrykk du gir. 

Men hvis du vil bruke rådene fra Lee om lederfremtoning, bør du gjøre det du kan for å ha orden i sakene, finne måter å beholde roen på og kle deg for den jobben du har – eller vil ha.

Bedriftskulturen har sannsynligvis stor innvirkning på hvordan du og kollegene dine kler dere, og den påvirker helt sikkert måten dere reiser i forbindelse med arbeidet også. Les mer om innvirkningen forretningsreiser har på dagens kostnadsbevisste kultur i artikkelen vår.