Zakenreizigers zijn tijdens hun trips onafscheidelijk van hun mobiele apparaten. Speelt u hier voldoende op in?

De hedendaagse zakenreiziger heeft technologie hoog in het vaandel staan. Hun tevredenheid over een reis hangt sterk samen met hoe technologie, en dan met name mobiele technologie, hun totale reiservaring gemakkelijker heeft gemaakt.

Wij hebben onlangs een enquête uitgevoerd onder internationale zakenreizigers* en maar liefst 66% gaf aan dat zij hun reizen vanaf mobiele apparaten willen kunnen boeken en beheren. Daarnaast geeft 55% van de respondenten aan dat zij daarnaast op hun mobiele apparaten ook nog andere zaken willen regelen, zoals het inchecken bij het hotel of het boeken van een huurauto.

Geen daden, maar woorden. Ondanks dat zakenreizigers tijdens hun reizen graag meer gebruik willen maken van mobiele toepassingen, zijn ze verrassend langzaam in het omarmen van reisapps, vooral als het gaat om technologie van TMC’s. In plaats daarvan gaan zij stug door met het bezoeken van websites van leveranciers en TMC’s om alle aspecten van hun reis te beheren, van het boeken tot het maken van wijzigingen en contact opnemen met de klantenservice.

Dankzij toenemende technologische vernieuwingen, verwachten wij dat meer zakenreizigers gebruik zullen gaan maken van mobiele toepassingen. Maar technologie alleen zal niet voldoende zijn om zakenreizigers zich hieraan te laten aanpassen. Travel managers moeten alles in het werk stellen om mobiele oplossingen te promoten als een essentieel hulpmiddel voor reisbeheer zodat naleving eenvoudiger wordt, gemakkelijker aan de zorgplicht kan worden voldaan en de ervaringen tijdens de reis verbeterd kunnen worden.

Waarom? Omdat niet alleen zakenreizigers de vruchten plukken van een snellere en meer persoonlijke ervaring op een willekeurig mobiel apparaat, maar ook travel managers, arrangers en assistenten hier baat bij hebben. Vooruitgang in de mobiele technologie helpt professionals in de reisbranche om beter aan de verwachtingen van reizigers te voldoen, snel te communiceren bij problemen die zich tijdens een reis voordoen, hun onderhandelingspositie te verbeteren dankzij geconsolideerde gegevens, en klanttevredenheid te verhogen.

Wat voor technologische vooruitgang staat er in dit opzicht op stapel? Hier zijn enkele macrotrends die de komende tijd een rol kunnen gaan spelen:

  • Kunstmatige intelligentie (KI): Wij verwachten later dit jaar op het gebied van KI veel vooruitgang te zien, onder meer als het gaat om machinaal leren, ‘deep learning’ en de verwerking van natuurlijke taal, aldus Deloitte. Het gebruik van deze technologieën zal het proces van zoeken, boeken en klantenservice slimmer maken en zal sneller dan ooit meer gepersonaliseerde informatie opleveren. Sommige reisapps maken bijvoorbeeld gebruik van stemherkenning om opdrachten van reizigers te verwerken en leveren vervolgens gepersonaliseerde informatie op een mobiele telefoon, tablet of smartwatch.
  • Slimme data: Bij slimme data draait het allemaal om het verzamelen van voorspellende inzichten uit een enorme pool met gegevens op basis waarvan afgewogen beslissingen kunnen worden gemaakt. Om ondernemingen te helpen op een goede manier slimme data te verzamelen, beheren en hier naar te handelen, ontwikkelde IBM Watson Insight Cloud Services. TMC’s maken steeds meer gebruik van soortgelijke systemen om het gedrag van reizigers tijdens hun reis te analyseren en om mobiele toepassingen te optimaliseren met nieuwe en verbeterde functies die het leven van travel managers, arrangers en assistenten een stuk gemakkelijker maken.
  • Internet of Things (IoT): Hoewel er de afgelopen tien jaar enorm veel te doen is geweest over de hype rond IoT, heeft recent onderzoek van Tata Consultancy Services aangetoond dat bedrijven uit de reisbranche en horeca hier aanzienlijk in investeren. Toonaangevende ondernemingen experimenteren met IoT om reiservaringen te verbeteren. Enkele voorbeelden hiervan zijn de technologie van Delta Airlines voor het volgen van bagage, het MagicBand-programma van Disney en de spraakgeactiveerde hotelkamers van Aloft Hotels. Gezien vanuit het perspectief van reizigers kan IoT leiden tot een nóg persoonlijkere ervaring, bijvoorbeeld door via een mobiel apparaat plekken op te slaan waar iemand vaak komt. Travel managers dienen echter juist rekening te houden met de gevaren van IoT op het gebied van databeveiliging en privacy.

Hoewel deze vooruitgang grotendeels nog in de kinderschoenen staat, is het beslist niet te vroeg om op basis hiervan een mobiele strategie te bepalen. Voor professionals in de reisbranche is het nu tijd om met hun TMC om de tafel te gaan zitten en te praten over de mogelijkheden van mobiele oplossingen en een marketingstrategie te implementeren waarbij reizigers worden aangemoedigd mobiele toepassingen te omarmen. Als reizigers hieraan meewerken, wordt het dankzij de nieuwe mogelijkheden voor travel managers eenvoudiger hun reisbeleid effectiever te beheren, reisactiviteiten in de gaten te houden en te voldoen aan de zorgplicht en het naleven van regelgeving. Het hanteren van een goede strategie, voor zowel de korte als lange termijn, zal zich op den duur uitbetalen.

In onze volgende blog kunt u meer lezen over het verband tussen nieuwe technologie en tevredenheid van reizigers.

 

(Bekijk onze verklarende woordenlijst Begrijpelijke taal voor meer inzicht in de terminologie van opkomende technieken. Zelf ervaren hoe de Egencia-app werkt? Download gratis een versie voor iOS of Android.)

 

*4e uitgave, Egencia Business Travel & Technology-enquête wordt volgende maand uitgebracht.