De kracht van data: de nieuwe valuta voor zakenreizen?

Er is in de afgelopen jaren in de tech community veel gesproken over geavanceerde technologieën zoals KI en machine learning.

Sommige grote technologiebedrijven hebben hoog ingezet op opkomende technologieën en velen hebben hier zelfs al van geprofiteerd, zoals Adobe en Salesforce, die zijn overgestapt op de cloud. Zakenreisorganisaties beginnen nu te experimenteren met het gebruik van predictive analytics om strategische investeringen voor de toekomst te kunnen sturen.

In de zakenreisbranche, waar een uitstekende reizigerservaring van cruciaal belang is voor succes, zijn data de nieuwe valuta. Data biedt een diepgaande kijk op uw reisuitgaven door middel van praktische reizigersinzichten. Met behulp van predictive analytics kunnen bedrijven een schat aan reis- en expensegegevens verzamelen en analyseren, bijvoorbeeld ter verbetering van de besluitvorming, van het stimuleren van het uitgavenpatroon tot het beheren van onderhandelde tarieven, of ter voorbereiding op stijgende hotelkosten.

Extra data betekent echter niet altijd snellere of meer inzichtelijke antwoorden. En het rechtvaardigt ook niet het inhuren van een enorme groep data-analisten om deze antwoorden te vinden. Volgens Sabre besteden reisinkopers gemiddeld 40 uur per maand aan de verwerking van reiskosten en betalingsgegevens. Denkt u zich eens in hoeveel tijd en geld dat is in de loop van een jaar.

Ontwikkelingen op het gebied van machine learning hebben de potentie om de arbeidsintensieve kant van data-analyse weg te nemen voor managers van reisprogramma’s, zodat ze meer tijd kunnen besteden aan het ondernemen van actie.

Predictive analytics betekent flexibele bedrijfsvoering

Wanneer gegevens worden vrijgegeven, hebben ondernemers toegang tot de informatie die ze nodig hebben om strategische beslissingen te nemen die direct van invloed zijn op de bedrijfsresultaten en ervoor te zorgen dat de juiste investeringen worden gedaan, zowel intern als met partners. Data vormt tegenwoordig de ruggengraat van digitale transformatie.

Zakelijke Travel Management Companies (TMC’s) investeren volop in de kracht van predictive data analytics om reisuitgaven op verschillende vlakken te kunnen beïnvloeden, waaronder de volgende:

  1. Uitgavenconcentratie: Door te kijken naar de uitgavenconcentratie in de hotel- of luchtvaartmarkt wereldwijd kunnen ondernemers beter begrijpen hoeveel geld er per regio wordt uitgegeven om te kunnen informeren en/of voorspellingen te kunnen doen over consolidatie. Verdere optimalisatie kan inzichten bieden voorafgaand aan contractonderhandelingen met leveranciers en beïnvloeden op welke markten men zich het beste kan richten voor extra buitenposten. Hoewel sommige handmatige aspecten altijd zullen blijven, lijkt de mogelijkheid om machine learning te gebruiken voor het maken van aanpassingen op basis van gebruikersvoorkeuren, binnen handbereik.
  2. Prijsvoorspellingen: Aanbevelingen voor voorraadoptimalisatie is een opkomende, zeer effectieve tactiek in onderhandelingen over deals en contracten met leveranciers. Terwijl deze systemen steeds verder worden ontwikkeld, wordt het niveau van inzicht steeds gedetailleerder en kan dit verder helpen bij onderhandelingen over tarieven en beleidsstructuren.
  3. Uitgaven: Algemene technologische ontwikkelingen, specifiek op het gebied van machine learning, kunnen de kosten aanzienlijk drukken voor organisaties in de zakenreisbranche. Naast het verminderen van de tijd die nodig is voor consolidatie, kan machine learning inzicht bieden in reisuitgaven door vroegere trends te analyseren, huidige trends te observeren en beslissingen te voorspellen voor de totale uitgaven in de toekomst.
  4. Traveler Risk Management: Nieuwe ontwikkelingen kunnen bedrijven potentieel helpen bij het maken van voorspellingen over reisonderbrekingen, zoals weerpatronen of luchthavens en vliegroutes met de meeste vertragingen, waardoor vervolgens de meeste zorgen van de klant kunnen worden verlicht door updates naar travel managers te communiceren. Predictive analytics wordt momenteel getest door grote bedrijven zoals Amazon, evenals hoteleigenaren zoals Hyatt en InterContinental Hotels Group, volgens de whitepaper ‘Bringing Predictive Analytics to the Hotel Industry’ van EyeForTravel, en naar verwachting zal dit type technologie na verloop van tijd alleen maar efficiënter worden.

De toekomst van data met KI

Volgens een recent rapport van PWC investeert een groot aantal bedrijven volop in opkomende technologieën zoals KI en machine learning. Deze nieuwe resources transformeren bedrijfsprocessen die voorheen werkten op basis van historische gegevens, zodat deze nu niet onderdoen voor de voorspellende mogelijkheden van machine learning-algoritmen. De voordelen variëren van interne efficiëntieverbeteringen tot het begrijpen van gebruikersvoorkeuren, waarbij de weg wordt vrijgemaakt voor chatbotachtige services die een beperkte subset van zeer gepersonaliseerde opties voor gebruikers aanbieden.

Hoewel de huidige experimenten voornamelijk zijn gericht op voordelen voor de consument, zijn dergelijke opkomende technologieën veelbelovend voor de toekomst, vooral omdat ze betrekking hebben op de manier waarop bedrijven zakendoen met hun eigen mensen en partners. We zien een toekomstige wereld voor ons waarin bedrijven dankzij KI reisproblemen kunnen voorspellen en oplossen, uitsluitend gebaseerd op het gedrag van de reiziger, zodat ze worden gestimuleerd om gebruik te maken van het reisprogramma van hun bedrijf, de besparingen op reisuitgaven te verhogen en/of goedgeïnformeerde beleidskeuzes te maken. Vooralsnog is predictive analytics aan zet.

Wat gebeurt er nu?

Wat bedrijven uiteindelijk een concurrentievoordeel zal geven is flexibeler gebruik van data. Van Traveler Risk Management tot prijsvoorspellingen en optimalisatie van reisuitgaven, technologische ontwikkelingen veranderen deze ouderwetse en vaak handmatige processen in geautomatiseerde transacties die ervoor zorgen dat bedrijfsprocessen probleemloos en efficiënt verlopen. De beste aanpak voor zakenreizen is om te profiteren van de kracht van data en deze nieuwe valuta toe te passen. U kunt er zeker van zijn dat dit niet alleen zorgt voor een grotere tevredenheid van de reiziger, maar dat het ook een positieve invloed heeft op uw reis- en expenseprogramma en uw bedrijfsresultaten.