Uusin kehitys liikematkustuksessa: Personointi

liikematkustuksen personointi

Kirjoittaja: Wendy White, vice president, marketing

Olen ollut matkustanut työn takia kauemmin, kuin muistan. Matkustin jo silloin, kun paperiliput olivat välttämättömiä koneeseen nousemiseen, ja niissä oli punainen kopioiva hiilipaperi. Sittemmin moni asia on muuttunut. Joistakin liikematkustuksen puolista on tullut vähän stressaavampia. Samalla data-analytiikan ja tekoälyn kehitys on johtanut parannuksiin, joita olisi ollut vaikea kuvitella vain muutama vuosi sitten.

Matkustus on muutakin kuin liiketoimintaprosessi

Olen huomannut perustavanlaatuisen muutoksen yritysten tavassa tarkastella liikematkustusta. Aiemmin liiketoimet ja liikematkat olivat kaksi erillistä asiaa, jotka eivät koskaan kohdanneet. Matkustus vei työntekijän sinne, missä liiketoimet hoidettiin. Tämä näkökulma on nykyään yhä harvinaisempi.

Työmatkojen parantamiseksi niitä tulisi tarkastella liiketoimintaprosessina. Matkustus on vain yksi monista operaatioista, joita menestyvä yritys tarvitsee. Mahdollisuus jatkuvaan yhteydenpitoon tukee uutta näkökulmaa – voin vastata tärkeisiin sähköposteihin vaikka lentokoneesta käsin. Olen siis elävä ja hengittävä osa liiketoimintaprosessia, jossa työnkulun yksi vaihe on siirtää minut Seattlesta Lontooseen.

Tästäkin liiketoimintaprosessista löytyy parantamisen varaa, ja mitä tehokkaammin pääsen Lontooseen, sitä mutkattomampi ja onnistunut prosessi on. Tässä kohtaa tekoälyllä on suuri merkitys.

Matkustamisen näkeminen menestyksen osatekijänä riippuu myös yrityksen kulttuurista, kuten äskettäin julkaistu Harvard Business Review Analytic Servicesin tutkimus osoittaa. Raportti ”Matkustuskulttuuri: kilpailuetusi globaaleilla markkinoilla” paljastaa, että yli puolet yritysjohtajista ajattelevat vahvan matkustuskulttuurin tuottavan nykyään parempia liiketuloksia. Yritykset, joilla on vahva matkustuskulttuuri, kaksinkertaistivat kehitysvauhtinsa tärkeimmillä tulosmittareilla verrattuna yrityksiin, joiden matkustuskulttuuri on heikko. Ero yritystyyppien välillä näkyi selvästi asiakasuskollisuudessa (50 % vs 21 %), markkinaosuudessa (43 % vs 22 %) ja henkilöstötyytyväisyydessä (35 % vs 15 %).

Datan merkitys liikematkustuksessa

Data-analyysiä on tehty matkustusalalla ennenkin, mutta viimeisimmät edistysaskelet datatieteessä ovat muokanneet alaa ja matkustajan kokemusta perinpohjaisesti. Datatiede ja tekoäly mahdollistavat liikematkustuksen kehittämisen liiketoimintaprosessina. Ennakoiva analytiikka on tästä yksi esimerkki. Tutkimalla matkustushistoriani tietovirtoja ennakoivalla analytiikalla voidaan huomata mahdolliset matkaan liittyvät ongelmat jo ennen lähtöä. Hyödyntämällä koneoppimista alustamme tekoäly kerää minusta jatkuvasti tietoa, jonka avulla se voi tarjota minulle parhaan mahdollisen matkustuskokemuksen.

Datatieteen valjastaminen liikematkustuksen hyödyksi

Tekoälyn, koneoppimisen ja ennakoivan analytiikan mahdollistava datatiede muuttaa liikematkustajan kokemusta. Sen avulla liikematka voi olla optimaalinen osa liiketoimintaprosesseja. Korkeammalla tasolla optimointi tapahtuu personoimalla matkustuskokemus kunkin matkustajan tarpeiden mukaiseksi.

Matkustusalustallamme se on nyt mahdollista. Käyttämällä matkustushistoriaani, muiden matkailijoiden arvosteluja ja yritykseni tietoja liikematkustusalusta voi auttaa minua tekemään parhaani myös tien päällä. Samalla se varmistaa, että matka on yrityksen matkustuskäytäntöjen mukainen. Tekoäly ja muut vastaavat teknologiat auttavat matkan suunnittelussa ja järjestelyssä huolehtimalla pienistä mutta tärkeistä yksityiskohdista niin, että voin kokea oloni turvalliseksi ja nauttia myös vapaa-ajasta työpäivän jälkeen. Alustan avulla voin lisäksi raportoida matkan aikaisen työn tuloksista tehokkaammin.

Suunnittelu ja järjestely on helpompaa

Liikematkan suunnittelu ja siihen liittyvien asioiden järjestely voi olla aikaa vievää. Tekoälyn ja koneoppimisen mahdollistama personointi tekee suunnittelusta helpompaa, sillä aiempien matkustustietojeni ja muiden datavirtojen avulla alusta tietää, mitä haluan. Se saattaa esimerkiksi ehdottaa hotellia, josta luultavasti pidän, autovuokraamoa, joka on saanut muilta liikematkustajilta hyviä arvosteluja, ja niin edelleen. Tekoälyä ja koneoppimista hyödyntävä alusta voi myös auttaa näennäisesti pienten yksityiskohtien kanssa, jotka voivat kuitenkin väsyttää ja stressata – tällaisia ovat esimerkiksi lentokenttäkuljetus ja vinkit ruokailupaikkoihin.

Kuljetus matkakohteessa

Harva asia rasittaa enemmän kuin saapuminen vieraaseen maahan, jossa jäät heti jumiin liikenneruuhkaan. Tekoälyyn perustuvat matkustustyökalut vähentävät sählinkiä auttamalla tien päällä navigoinnissa. Osa teknologiasta on vielä suunnittelun tasolla, mutta esimerkiksi GPS-laitteiden välisen tiedonsiirron ja reaaliaikaisen liikenneanalyysin avulla voit välttää liikenneruuhkat jopa silloin, kun et tiedä, missä olet. Matkailusovelluksissa käytetty tekoäly voi myös auttaa julkisessa liikenteessä, joka saattaa joissain maissa olla vuokra-autoa parempi vaihtoehto.

Turvallisuus ennen kaikkea

Yksin matkustavana naisena turvallisuus on minulle erittäin tärkeää. Vieraassa maassa voi olla kuitenkin vaikeaa tuntea olonsa turvalliseksi, jos et tunne paikallisia sääntöjä etkä tiedä, kehen luottaa. Joissakin maissa on esimerkiksi välttämätöntä tietää, mitkä autovuokraamot ovat luotettavia. Tekoäly parantaa turvallisuutta keräämällä tietoa muilta matkustajilta ja muista lähteistä ja tekemällä tiedoista selkeän ja nopean yhteenvedon. Turvallisuusasioista voi ottaa itsekin etukäteen selvää, mutta kenellä on siihen aikaa? Tekoälyn avulla saat tarvitsemasi tiedot välittömästi.

Sinä olet tärkein

Kun matkustat yrityksen rahoilla, olet heidän palveluksessaan. Väsyneenä et kuitenkaan ole parhaimmillasi. Oman kokemukseni perusteella kannattaa aina varata myös vähän omaa aikaa työpäivän jälkeen. Myös tässä tekoäly ja personointi voivat luoda positiivisen kokemuksen. Minä saan esimerkiksi ehdotuksia erilaisista aktiviteeteista ja ruokailupaikoista henkilökohtaisiin mieltymyksiini ja sijaintiini perustuen. Tekoälyllä varustettu matkailun personointityökalu saattaa myös käyttää laitteesi Bluetooth-yhteyttä ja löytää sen avulla lähistöltä virkistävää ja miellyttävää tekemistä.

Matkustusdatan jakaminen

Tuloksista raportointi on olennaista, kun liikematkustusta kehitetään osana muita liiketoimintaprosesseja. Tehokas raportointi on nykyään sisäänrakennettu osa kaikkia matkustusalustoja. Datatieteen kehitys vie raportoinnin uudelle tasolle, minkä ansiosta nyt on helpompaa arvioida, miten matkasi edisti liiketoimiasi. Data voi kertoa managereillesi esimerkiksi näin: ”Matkustin Lontooseen. Matka maksoi 3 000 €, mutta ansaitsimme miljoona euroa – ja matka maksoi 5 % vähemmän kuin liikematka Lontooseen keskimäärin.”

Voit myös tehdä liikematkastasi sosiaalisen esimerkiksi twiittaamalla matkasi aikana. Se on hauskaa, mutta siitä on myös hyötyä. Julkaisusi sosiaalisessa mediassa lisäävät tekoälyyn rakenteetonta dataa. Jos twiittaat esimerkiksi ”Sairastuin syötyäni täällä ;( #sairaanamatkalla”, kyseinen tieto auttaa kollegoitasi saamaan paremman liikematkakokemuksen.

Datatiede, tekoäly ja koneoppiminen vaikuttavat liikematkustukseen erityisesti personoinnin kautta. Ominaisuuksia on vasta alettu kehittää, mutta lupaavia tuloksia on saatu jo nyt. Ota selvää, kuinka Egencia personoi liikematkustusta tekoälyn ja koneoppimisen avulla.