Enkle strategier til at styrke din lederudstråling

Rejseansvarlig i møde med rejsende

Lelia Gowland, Principal, Gowland LLC.

Rejseansvarlige er klar over, at personlige møder hjælper til at sikre, at medarbejdere føler sig på bølgelængde med kunder og kollegaer. Det er svært for selv de allermest sociale at opbygge et nært forhold til andre gennem det seneste videoteknologiudstyr.

Hvis jeres rejsende er på farten for at møde kunder og kollegaer, hvordan tror du så, at de gerne vil opfattes, når de er nået frem? Er målet at være:

  • A) den type, som opfører sig med værdighed og med det samme bliver opfattet som kompetent og i stand til at udføre sit arbejde, eller
  • B) den type, som får vendt hele sin taske ud over rulletrappen i lufthavnen og tydeligvis bare forsøger at bevare fatningen?

Eftersom jeg har prøvet begge dele, kan jeg sige, at jeg klart foretrækker mulighed A.

Vi ved alle sammen godt, hvad “lederudstråling” (mulighed A) er, når vi ser det. Det er den fornemmelse, det giver, når et menneske træder ind i rummet, helt elegant og roligt, og bare udstråler lederskab. Der er et eller andet ubestemmeligt ved den måde, personen opfører sig på, som selvfølgelig også virker helt ubesværet. 

De fleste af os vil nok gerne have samme lederudstråling, men hvordan opnår vi det? Indtil der en dag bliver lanceret en magisk pille på markedet, kan vi lytte til Jennifer Lee, der er uddannelses- og udviklingschef og specialist i lederudstråling.

Ifølge hende er der to afgørende faktorer for lederudstråling: værdighed, altså den måde du opfører dig på, og det som hun kalder “opfattet identitet”, nemlig dit udseende, og hvad det betyder for den måde, andre opfatter dig på.

Værdighed: Udvis selvsikkerhed (eller lær at lade som om)

Erhvervsrejser handler om at få virksomhedens medarbejdere ud at mødes med de mennesker, de gør forretninger med. Men hvad sker der så, når medarbejderne når frem? Personlige møder har stor betydning, og det samme gælder for de indtryk, medarbejderne gør, så det er vigtigt, at jeres rejsende er klædt på til succes. Her får du nogle gode råd fra Jennifer Lee, som du kan give videre til virksomhedens travle rejsende. Det første handler om det rigtige tilbehør:

Når du rejser, er det nemt bare at proppe alt i den samme rygsæk eller håndtaske, inden du tager hjemmefra. Men det kan føre til en akavet situation, når du bliver bedt om dit visitkort, og du så skal rode gennem tasken for at finde det. “Det er her et sted,” får du fremstammet, mens du hiver alt lige fra myntepastiller til myslibarer frem, hvorefter det går op for dig, at dine visitkort ligger i din anden taske.

Jennifer Lee fremhæver, hvor vigtigt det er med orden og opfordrer sine kunder til at holde det enkelt og velorganiseret. Hvis du er fan af store tasker, kan du overveje at have en mindre taske inde i den store, hvor du opbevarer det mest nødvendige til arbejdet: noget at skrive med, visitkort og en notesblok.

Når du hurtigt er i stand til at finde det, du leder efter, bliver du bedre til at være til stede i øjeblikket. Så kan du fokusere din energi på mødet og samtalen med den anden person, frem for at være optaget af at lede efter noget, der altid ender med at ligge nederst i bunden af tasken.

Denne tilgang kan hjælpe dig til at få kontrol over de vigtige afslappede møder, som er med til at skabe et varigt førstehåndsindtryk. 

At udvise selvsikkerhed under pres er en helt anden historie. 

Jennifer Lee har arbejdet med en kunde, som tidligere gik helt i stå på grund af nervøsitet, når hun skulle fremlægge noget på et møde for personer, hun opfattede som mere magtfulde end sig selv. Hun havde ellers en stærk lederudstråling, men i sådanne situationer forsvandt den helt. 

Derfor udviklede kunden sammen med Jennifer Lee et ritual, hun kunne udføre inden møder for at bevare fatningen, ligesom en fodboldspiller forud for et vigtigt straffespark. Hendes ritual bestod af:

  • At gå hen et sted med ro for at trække fire dybe indåndinger. 
  • At medbringe en flaske vand (ifølge Jennifer Lee bliver mange mennesker tørre i munden, når de bliver nervøse. Derefter bliver de endnu mere nervøse ved tanken om tørheden i munden, og så er den rolige udstråling forsvundet).
  • At tage en “venligsindet” med til mødet, som var blevet forberedt på at fungere som allieret. Hvis kunden gik i stå under mødet, kunne den allierede stille et nemt spørgsmål. Dette kunne så aflede opmærksomheden fra præsentationen længe nok til, at Jennifer Lees kunde kunne få tankerne tilbage på rette spor og samtidig få et selvtillidsboost.

Kun få måneder efter kunden implementerede denne strategi med hjælp fra Jennifer Lee, begyndte hun at blive opfattet af ledelsen som en sikker oplægsholder.

Lad os gøre en ting klart – fire dybe indåndinger, noget at drikke og en “venligsindet” er ikke den magiske opskrift på værdighed eller at bevare roen, mens du er på farten. Men denne strategi hjalp Jennifer Lees kunde til at kontrollere sine følelser og proaktivt implementere en plan,inden hun begyndte at opleve synlige stresssymptomer. Du har måske brug for en helt anden type strategi, men behovet for at forberede dig mentalt er det samme. 

Opfattet identitet: Se troværdig ud

En kvinde fortalte mig for nylig om en situation, hvor hun mødte op til en konference i jeans. Hun havde tænkt nøje over sit udseende og valgt netop cowboybukser for at virke tilgængelig og nem at komme i snak med. Men da hun kom derhen og ikke så andet end jakkesæt og spadseredragter, gik det op for hende, at hun ikke så særlig professionel ud blandt de andre. Det matcher Jennifer Lees tankegang. Det hele handler om sammenhæng og at leve op til forventningerne i branchen.

“Andre vurderer dine kvalifikationer og din troværdighed på en fjerdedel af et sekund baseret udelukkende på dit udseende,” forklarer Jennifer Lee med afsæt i forskning fra Harvard Medical School.

“Det er ganske uretfærdigt,” uddyber hun, “men hvis du ønsker, at din karriere skal udvikle sig, skal du se troværdig ud. Det skal være dine tanker og ideer, der er omdrejningspunktet, ikke din garderobe.”

Det samme gælder også for mænd. Selv Mark Zuckerberg måtte skifte fra den karakteristiske T-shirt og hættetrøje til jakkesæt, når han skulle mødes med investorer. Desværre er det ikke helt lige alligevel: “Der er bare flere ting, du skal gøre som kvinde for at sikre, at du ikke taber den fjerdedel af et sekund,” lyder det fra Jennifer Lee.

Det gælder om at kende normerne i din branche og klæde dig i henhold til det arbejde, du ønsker, især hvis du er kvinde. En anden af Jennifer Lees kunder arbejder inden for et meget afslappet område. Men hvis hun vil gøre karrierefremskridt, så dur det ikke, at “hun kommer anstigende i en T-shirt med et Care Bears-logo og flængede jeans,”, også selvom flere af hendes kollegaer gør det, forklarer Jennifer Lee. 

Ifølge Jennifer Lee kan opfattet identitet reduceres til et bestemt spørgsmål: “Hvis jeg fortæller dig min jobtitel, tror du så, at jeg kan udføre mit arbejde?”

I visse henseender giver det mening. Noget, der er passende i én branche, kan være helt upassende i en anden. En OL-gymnasts stramme knold eller hestehale ville muligvis se malplaceret ud hos en studievært, der dækker begivenheden. På samme måde ville en gymnast, der mødte op med en perfekt opsat værtsfrisure, måske ikke blive taget helt så alvorligt. Det handler igen om sammenhæng og forventninger.

Summa summarum

Som med næsten alt andet forbundet med arbejdslivet må vi nok acceptere, at kvinder skal leve op til nogle andre krav end mænd, hvad angår lederudstråling. Hvad vi bruger den erkendelse til, er op til den enkelte. Hvis handlinger er vigtigere end påklædning efter din mening, så skal du endelig iføre dig den T-shirt med Game of Thrones-logo på, men husk at være opmærksom på det indtryk, du giver. 

Du kan også følge Jennifer Lees råd om lederudstråling med fokus på at holde orden, at blive opmærksom på måder at styrke din ro på og at klæde dig i henhold til dit arbejde.

Virksomhedskulturen på dit arbejde spiller formentlig også en stor rolle for, hvordan du og dine kollegaer klæder jer på jobbet, ligesom den uden tvivl påvirker den måde, erhvervsrejser foregår på hos jer. Læs mere om erhvervsrejsers betydning i en omkostningsbevidst virksomhedskultur i vores whitepaper.