Smarttelefonen er vårt aller viktigste reisefølge

by Egencia Blog Team

Smarttelefonen er vårt aller viktigste reisefølge

En fersk undersøkelse gjennomført av Northstar, på vegne av det nettbaserte reiseselskapet Expedia.no og forretningsreisebyråkjeden Egencia viser at smarttelefonen har blitt vårt viktigste reisefølge. Den har blitt et uunnværlig tilbehør på reisen, og scorer høyere enn både tannbørste, deodorant og førerkort. Nordmenn er også «værstingene» blant de europeiske landene når det gjelder å legge seg til sengs med telefonen i umiddelbar nærhet.  

Verdien av smarttelefonen på reise er i høy grad knyttet til hvordan den er med på å forbedre kvaliteten på reisen i seg selv. Forretningsreisende bruker mobile enheter for å sømløst koble seg på mail fra reisen, mens for fritidsreisende er det muligheten for navigasjon, kamera samt holde kontakten med venner og familie gjennom sosiale medier som verdsettes høyest. Sett fra et norsk perspektiv er det kamera og video (54 prosent), tilgang på sosiale medier (49 prosent) samt epost og sms (49 prosent) som scorer høyest. Landene som høyest verdsetter å ha tilgang til informasjon gjennom smarttelefonen på reise er Kina (94 prosent), Taiwan (94 prosent) og Thailand (91 prosent). Ser vi til Norge er prosentandelen 83 prosent.

– Mobile enheter kan ofte være et krav for forretningsreisende, og vi ser at forretningsreiser og mulighetene for å «koble seg på» er i endring. Forskjellige enheter tilbyr flere muligheter for en sømløs opplevelse, med blant annet apper som gjør det mulig for reisende å bli mer produktive og effektive på reise. Dette bidrar til å balansere forholdet mellom jobb og fritid når det er mulig, sier Rune Feltman, administrerende direktør i Egencia.

Mobilavhengighet gjør det vanskelig å koble av
Reisende fra hele verden innrømmer at de er avhengige av sine mobile enheter, enda man er på ferie. 84 prosent av reisende over hele verden ønsker å ha tilgang til informasjon, uavhengig av sted, når de er på reise. Her ligger Norge bare ett prosentpoeng bak med 83 prosent. Mer enn halvparten av de spurte sier at de ville blitt «lost» uten sine mobile enheter på reise. Hele 60 prosent av de reisende hevder at de ikke ønsker å koble av på fritidsreiser. Blant nordmenn svarer flere enn én av tre (36%) at de ikke føler de får koblet av skikkelig på grunn av mobilavhengigheten.

Videre viser undersøkelsen at 35 prosent bruker sin mobile enhet mer på ferie enn de gjør hjemme. Dette er gjeldende for kun 15 prosent av de norske respondentene. Undersøkelsen viser dessuten at 61 prosent av nordmenn pleier å gå «til sengs» med telefonen på ferie. Ingen andre land i Europa scorer høyere enn Norge på dette området.

Undersøkelsen avslører også at reisende verdsetter hensynsfull bruk av mobile enheter, og de spurte anser unødvendig mobilbruk å være svært forstyrrende. Høflighet og bevissthet rundt støy viser seg å være spesielt verdsatt blant de spurte. Støy fra spill, eller å spille av musikk og video uten hodetelefoner anses å være den mest provoserende oppførselen, gjengitt av 58 prosent av de reisende. Dette er en økning på hele 10 prosent fra 2014. Snakke i telefonen på høyttaler irriterer hele 57 prosent av de spurte (opp fra 53 prosent i 2014). Å ta bilder eller video av fremmede virker fornærmende på hele 48 prosent av de spurte (opp fra 42 prosent i 2014). Blant de norske respondentene svarer hele 65 prosent at samtaler på høyttaler er sjenerende. Her er vi blant topp tre, sammen med Frankrike (69 prosent) og Sverige (72 prosent).

Listen over oppfattet brudd på mobil etikette ser slik ut:

 

 • Spille musikk, spill eller video uten hodetelefoner:

 

58%

 • Snakke i telefon på høyttaler:                            

57%

 • Ta bilder/film av fremmede:   

48%

 • Snakke i telefon på restaurant eller café:

39%

 • Sette varsler/notifikasjoner på høyt volum:                         

39%

 • Sende sms eller email under presentasjoner eller lignende:                                 

35%

 • Ta videosamtaler:

25%

 • Ta bilder under et måltid:                               

22%

 • Underholde barn med spill, apper eller video:

18%

 • Feste treningsarmbånd etc. synlig på kroppen:   

16%

 • Poste mer enn tre poster daglig i sosiale medier:  

14%

 • Bruke lokasjonsbaserte dating apper:                

13%

 • Ta bilder med et nettbrett:

13%

 

Vanskelig å koble av, selv på fritidsreiser
Mer enn halvparten av de reisende som er i jobb sjekker inn «på jobb» minst en gang om dagen mens de er på ferie. De fleste (60 prosent) av disse sier at partner eller ektefelle synes det er i orden. En av fire nordmenn sier partner eller ektefelle ikke liker det, men aksepterer allikevel. Mer enn 60 prosent av de spurte nordmennene sier derimot det ikke byr på problemer.

 • Business Travel
 • Technology
 • Mobile

Articles authored by members of the Egencia Global Marketing Communications Team.